Umeålogen

Umeålogen grundades 1970 som en dotterloge till Örnsköldsvikslogen (1889), och blev fullständig loge 1978. Den är därmed en av landets yngre W:6-loger, och har idag c:a 200 medlemmar.

Redan på 1930-talet reste några män från Umeå till Örnsköldsvik för att recipiera i W:6 och förhoppningsvis på sikt kunna utgöra en kärna till en loge i Umeå. Avståndet gjorde dock att idén föll. Under 1950-talet lär liknande försök ha gjorts mot Skellefteålogen, men även detta misslyckades. Umeå var då fortfarande en ”Törnrosastad” som stod stilla med sitt residens, gymnasium och två regementen.

I slutet av 1960-talet fanns i Umeå ett 20-tal inflyttade W:6-bröder tillhörande andra loger. Några av dessa började arbeta för att starta en loge i Umeå. Kontakt etablerades åter med Örnsköldsvikslogen som alltså kom att bli Umeås moderloge. Den 14 mars 1970 kunde det högtidliga instiftandet av en ”arbetsloge” äga rum i Mimerskolans aula.

W:6-logen har nyligen (januari 2016) flyttat till Odd Fellows fastighet på Skolgatan 53, och håller numera sina sammankomster i Odd Fellow-logernas vackra och rymliga lokaler.

 

C:\Users\Tomas Boman\Desktop\Oddhuset_foto.JPG

W:6-logen håller numera till i Odd Fellow-fastigheten, Skolgatan 53


Under de första åren höll logen sina sammankomster i Stora Hotellets festvåning. Sedan följde några år i Aschanska villan (Hantverkshuset) nere vid Strandgatan. Därefter huserade W:6 under många år i den s k Ringstrandska Villan (kallas idag Druidgården), fylld av historia. Gården är uppfört i ”nordisk” stil 1899 av MoDos platschef Nils Ringstrand (som för övrigt var gift med Peterson-Bergers syster). Livet i huset vid den tiden skildras i Lars Widdings roman ”Pigan och härligheten”. Ringstrand blev senare landshövding och flyttade in i residenset tvärs över gatan. Huset ägs numera av Druidlogernas fastighetsbolag som övertog fastigheten 1969 och omvandlade delar av den gamla villan till ordenslokal. Det är ett av Umeås finaste trähus - numera byggnadsminnesförklarat – beläget ”Öst-på-stan”.

http://www.w6.se/images/Umealogen/ringstrandska20villan.jpg

Druidgården, som under många år var W:6-logens ”hem”

 

You have no rights to post comments

Saturday the 21st. Ordenssällskapet W:6 Stamlogen – 2014